PUTKEN TAIVUTUS

Kupariputkia taivutettaessa pitäisi käyttää taivutustyökalua riippumatta siitä onko putki pehmeää vai kovaa.

Vedettyä (kovaa) kupariputkea voidaan kylmätaivuttaa taivuttimilla aina 28 mm kokoon asti. Tätä suuremmat putkikoot on pehmennettävä 450...550°C lämpötilassa ennen taivutusta. Taivutusjousia käytettäessä on vedetylle putkelle aina suoritettava pehmennyskuumennus.

Kuumennus on suoritettava tasaisesti pehmeää liekkiä käyttäen vähintään taivutuskaaren pituudelta (katso taulukkoa) lisättynä halutulla työvaralla.

Taivuttimia käytettäessä on taivutussäteen oltava vähintään taulukon 3.8 mukainen, taivutusjousia käytettäessä vähintään 6 x ulkohalkaisija. Liian pieni taivutussäde voi johtaa repeämiseen tai putken litistymiseen.

Hehkuttettuja tai pehmennettyjä putkia voidaan taivuttaa em. tiukemmallakin taivutussäteellä, mutta jyrkkä taive (r<3 x du) on virtauksen kannalta epäedullinen.


Hehkutettuja putkia voidaan taivuttaa varovasti myös käsin. Taivutussäteen
on oltava vähintään 8 x putken ulkohalkaisija litistymisen välttämiseksi.

Oheisessa taulukossa on esitetty suositeltavat taivutussäteet ja kaarenpituudet (90° taivutus) eri menetelmille ja putkimitoille.

Huonosti tehdyt taivutukset, joissa putken poikkipinta on muuttunut (putki on litistynyt) tai tarpeen sisäpinta poimuttunut (ns. rypytyskaaret), johtavat herkästi pyörteiseen virtaukseen putkitaipeessa ja sitä kautta eroosiokorroosiovaurioihin.


Huonosti tehdyissä putkitaipeissa veden virtaus tulee pyörteiseksi, eroosiokorroosiovaara!


Suositeltavat taivutussäteet ja niitä vastaavat ohjeelliset kaarrepituudet kupariputkille.


Taulukko 3.8




Putkentaivuttimia. Kaikki kuvan työkalut soveltuvat kovan kupariputken
taivuttamiseen.


Putken taivutus käsitaivuttimella. (Taivutin hehkutetulle ja puolikovalle
putkelle)


Putken taivutus penkissä. (Taivutin soveltuu myös kovalle kupariputkelle)