Käyttövesi

Kupariputkia on käytetty juomavesiputkistoissa jo
yli sadan vuoden ajan, käyttökokemusta on kertynyt
valtavasti. Kupari on tämän käytön ansiosta muita
materiaaleja huomattavasti tarkemmin tutkittu ja
testattu, mikä tekee siitä turvallisen.

 Kupari on myös yksi niistä harvoista metalleista, jotka ovat hivenaineena elintärkeitä terveydellemme. Tasapainoinen ruokavalio sisältää aina pienen määrän kuparia. Lisäksi kupari ehkäisee bakteerien kasvua vesijohdoissa, minkä ansiosta veden laatu säilyy hyvänä.

Vesijohtoputkissa käytettävä raaka-aine on tarkoin määritelty, se on aito puhdas alkuaine. Alkuaineethan ovat luonnon omia rakennusaineita. Kuparin ja hopean yhteenlaskettu pitoisuus on yli 99,90 %.

Kupariputkien valmistusta ja laatua valvotaan hyvin tarkasti. Kupariputket ja kupariset putkiliittimet ovat olleet jo kauan tyyppihyväksyttyjä vesijohtoasennuksiin.

Kupari kestää erilaisissa olosuhteissa. Materiaali ei ikääntyessäänkään menetä hyviä ominaisuuksiaan.
Kupari metallina vanhenee ilman, että sen rakenteessa tapahtuu muutoksia. Kupariputket kestävät hyvin sekä kylmää että kuumaa, materiaalin käyttölämpötila-alue on – 200 ºC … + 250 ºC.

Ympäristö- ja terveysnäkökohtia ajatellen, myös LVI-materiaalin valinnassa on hyvä muistaa, että kupari on luonnollinen ja kierrätettävä materiaali. Se säästää huomattavan paljon luonnonvaroja, sillä suurin osa nykyisin käytettävistä putkista valmistetaan kierrätetystä kuparista.

Käytä hyväksesi kuparin ominaisuuksia

Kupari kestää hyvin sekä sisäisiä että ulkoisia kuormituksia.
Muunmuassa seuraavat aineet eivät pääse tunkeutumaan sen läpi:

– Happi, mikä on tärkeää teräskomponenttien korroosion estämiseksi
– Hiilivedyt
– Virukset ja bakteerit
– Vaaralliset ja myrkylliset aineet
– Rasvat, öljyt ja liuotinaineet
– Jyrsijätkin jättävät kuparin rauhaan

Koska kupari on itsessään kovaa, putket pysyvät suorina sekä pysty- että vaakasuunnassa tehdyissä asennuksissa. Kupariset putkiasennukset ovat pitkäikäisiä sekä kuuma- että kylmävesijärjestelmissä. Kuparin virtausominaisuudet ovat erinomaiset. Kupari on paloturvallista eikä siitä kehity myrkyllisiä kaasuja korkeissakaan lämpötiloissa.