Terveys

Ilman kuparia sairastuisimme

Kuparin rooli terveellisessä kehityksessä ja kasvussa.

Kupari on elintärkeä hivenaine kaikille organismeille. Kupari on osallisena monissa kehomme toiminnoissa: se on ratkaisevan tärkeä sikiön ja vauvojen kehitykselle, luiden vahvistumiselle, punaisten ja valkoisten verisolujen muodostumiselle, raudan imeytymiselle, kolesterolin ja sokerin aineenvaihdunnalle, sydänlihaksen toiminnalle ja aivojen kehittymiselle. Kuparin puutoksesta voi aiheutua terveysongelmia, kuten anemiaa, sydän- ja verisuoniongelmia, luuston kasvuhäiriöitä ja hermoston sekä immuunijärjestelmän komplikaatioita; se vaikuttaa myös keuhkoihin, kilpirauhaseen, haimaan ja munuaisiin. Maailman Terveysjärjestön (WHO) mukaan riski saada liian vähän kuparia on suurempi kuin saada sitä liikaa, riskiryhmänä ovat erityisesti lapset ja vanhukset.

Kuparin imeytyminen

Ihmiset ja eläimet saavat kuparia monista eri lähteistä. Luonnollisena hivenaineena sitä esiintyy monissa syömissämme ruuissa sekä juomassamme vedessä. Elimistön imeytymisjärjestelmä pitää huolen siitä, että keho saa tarvitsemansa määrän kuparia. Jos tarvittava määrä ylittyy, liika kupari poistuu luonnollista tietä. Kupari ei kerry ravintoketjussa.

Osana terveellistä ruokavaliota

Kupari kuuluu terveelliseen ruokavalioon. Lääketieteessä on kiinnitetty paljon huomiota siihen, että raskaana olevat naiset, sikiöt ja vastasyntyneet lapset saavat kuparipitoista ravintoa. Yleensä suositellaan päivittäiseksi määräksi 1-2 mg aikuisille ja 0.5-1 mg lapsille.

Kuparin merkitys yleisessä hygieniassa

Kuparilla on luonnostaan bakteerien kasvua ehkäisevä ominaisuus. Se voi ehkäistä tauteja aiheuttavien eliöiden kasvua juomavedessä sekä yleisesti kosketeltavissa olevilla pinnoilla. Kupariputket ehkäisevät joidenkin bakteerien ja virusten kasvua – esimerkiksi bakteerin, joka aiheuttaa Legionellatautia. Lisäksi kupariputket kestävät hyvin kuumaa veden lämpötilaa, mitä Legionella ja muut tauteja aiheuttavat eliöt eivät kestä.

 

1 mg kuparia päivässä pitää lääkärin loitolla!

WHO:n (World Health Organisation) ravitsemusohjeiden mukaisesti aikuinen ihminen tarvitsee 1 – 2 mg kuparia päivässä. Onneksi saamme sitä monista eri ruuista. Tumma suklaa, salaatit, vihannekset, linssit, pähkinät, sisäelimet (maksa, munuaiset) ja äyriäiset sisältävät kaikki runsaasti kuparia ja näillä on elintärkeitä terveyshyötyjä.