Falunin kuparikaivos Ruotsissa

Mahtava vanha historia

Falunin kuparikaivos sijaitsee Taalainmaalla Ruotsissa. Sillä on kunniakas historia, joka ulottuu aina vuoteen 1288. Tosin merkkejä 800-luvulla olleesta toiminnasta on myös löytynyt. Toiminta oli käynnissä meidän päiviimme asti, louhinta loppui 8.12.1992.

Stora Kopparberget on vuosituhannen aikana vaikuttanut suuresti koko Ruotsin kehitykseen ja vaurastumiseen. Kopparberget oli 1600-luvulla maailman suurin kuparintuottaja. Falunissa tuotettiin ajoittain kaksi kolmasosaa koko maailman kuparista, joka olikin aikoinaan Ruotsin tärkein vientituote. Ruotsin talous oli suurvaltakaudella täysin riippuvainen kuparivuoren malmista. Kaupankäynnillä pystyttiin rahoittamaan sodankäyntiä.

Falunin kuparikaivoksen malmista valmistettuja kuparituotteita myytiin Euroopan moniin maihin kirkkojen, linnojen ja palatsien kattomateriaaleiksi. Falunin kuparista tehtiin myös valuuttana käytettyjä kupariplootuja. Lisäksi kaivoksen oheistuotteina on syntynyt kuuluisa ruotsalainen makkara Falukorv sekä punaisten torppien seinämaali faluninpunainen – Suomessa punamulta. Stora Kopparberget on ollut 13. joulukuuta 2001 lähtien UNESCO:n maailmanperintökohde.

Lue lisää: Falunin kuparikaivos Ruotsissa