Liikenne

Kupari kuljettaa

Kuparilla on nykyisin tärkeä rooli autoissa – niiden toiminnallisuudessa, tehokkuudessa, mukavuudessa ja turvallisuudessa.

Kupari ja kuljetus

Kuparia käytetään erittäin paljon autojen ja rekkojen sähkö- ja elektroniikkalaitteissa sekä moottori-ja öljyjäähdyttimissä, jarruputkissa ja laakereissa. Lisäksi messingistä valmistetaan lukuisia liittimiä, kiinnittimiä ja ruuveja eri tarkoituksiin.

Autot, rekat ja bussit

Autoissa olevien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrä on lisännyt henkilöautoihin asennettavien johtojen määrän lähes kilometriin, kun se aikaisemmin (n. 50 v sitten)  oli 45 metriä. Pyrkimys kehittää ”älykkäitä” kulkuneuvoja on myös lisännyt kuparin kulutusta (noin 40 %) laitteissa, kuten esimerkiksi jarruissa, varkaudenestolaitteissa, navigaattoreissa, jne.

Sähkö- ja hybridiautot

Autoilu on ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi voimakkaasti sähköistymässä. Perinteiset polttomoottoriautot ovat vielä nykyisin soveltuvimpia pitkien matkojen tekoon ja nykyiset sähköautot sopivat parhaiten kaupunkiympäristöihin. Niiden kantosäteen ja akkuteknologian kehitys on nopeaa. Hybridiautot, joissa on perinteinen moottori sekä sähkömoottori, ovat väliaikainen ratkaisu. Autoissa on kuparia ja sen seoksia noin 25 kiloa, mutta kun sähkömoottoria käytetään pääasiallisena eteenpäin vievänä lähteenä, kuparin tarve kasvaa huomattavasti. Työtä on tehty myös polttokennoautojen kehittämiseksi. Nämä eivät synnytä lähes lainkaan päästöjä.

Rautatiet

Nykyajan rautateissä käytetään erittäin paljon kuparia. Esimerkiksi luotijunien ilmajohdoissa on 2,5 tonnia kuparia per kilometri. ICE-junassa on 3 – 4 tonnia kuparia, kun taas kuparin osuus lentokoneen painosta on noin 2 %, sisältäen yli 190 km kuparijohtoja. Vastaavasti junaraiteiden sähköjohdinten halkaisijoiden suurentaminen säästää energiaa ja lisää nykyisen rautatieverkoston luotettavuutta.

Meriliikenne

Kuparin seoksista mangaanipronssia tai nikkelialumiinipronssia käytetään laivojen potkureiden valmistuksessa.  Laivateollisuus käyttää nikkelikuparia ja alumiinipronssia putkien, liittimien, pumppujen ja venttiilien valmistukseen.